Blåbärsscones med färskost och rårörda blåbär
12 små scones
45 minuter
Med granola i degen får sconesen både härligt ”tugg” och god smak. Servera nygräddade som helgfrukost, afternoon tea eller kvällsfika.
Ingredienser
Scones
- Ca 6 dl vetemjöl
- 2 dl START! Naturell
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 100 g smör
- 4 dl filmjölk eller mjölk
Rårörda blåbär
- 2 dl blåbär
- 2-3 msk socker
- 1 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
- 1-2 tsk citronsaft
Till servering
- Färskost och/eller andra pålägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda samman alla torra ingredienser till sconesen i en bunke. Tärna ner smöret. Blanda ner filmjölk eller mjölk och rör snabbt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns kladdig.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i tolv bitar. Forma till bollar och lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till sconesen lätt så att de blir puckformade.
- Grädda i mitten av ugnen ca 12 min, eller tills sconesen fått fin färg.
- Rör samman blåbär, socker, vaniljpulver/-socker och citronsaft. Justera sötman efter smak.
- Servera de nygräddade sconesen med de rårörda blåbären, färskost och/eller andra pålägg.